• СПІЛЬНА МІЖНАРОДНА ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ

    З 25.02.2019 по 9.03.2019 пройшла міжнародна спільна виробнича практика студентів ХНЕУ ім. С. Кузнеця та Познанського технічного університету, яка організована кафедрою підприємницької діяльності та Центром українсько-польських академічних обмінів ХНЕУ ім. С. Кузнеця при підтримці Харківської міської ради та Генерального консульства Республіки Польща в Харкові.

    На протязі першого тижня шість студентів спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» ХНЕУ ім. С. Кузнеця відвідали Познанський технічний університет та виробничі польські підприємства (м. Познань): Ster Sp. zo.o., Kazimieruk CNC та Promag SA. Міжнародним відділом Познанського технічного університету було організовано цікаву культурну програму у цей період.

    На протязі другого тижня дев’ять студентів спеціальностей «Механіка і будова машин» та «Управління і технологія виробництва» Познанського технічного університету приїхали до м. Харків та мали змогу відвідати ХНЕУ ім. С. Кузнеця та ДП «Завод «Електроважмаш». Студенти побували у музею та виробничих цехах підприємства, відбулася зустріч з керівним складом підприємства з питань економіки та організації виробничої діяльності на ДП «Завод «Електроважмаш».

    Наприкінці практики проведена презентація результатів проходження міжнародної спільної виробничої практики студентів ХНЕУ ім. С. Кузнеця та Познанського технічного університету. Студенти представили виробничі підприємства, які вони відвідали, та запропонували напрямки їх розвитку, зокрема: кооперація, розширення ринків збуту, впровадження інновацій в виробничі процеси, 3D візуалізація процесів менеджменту якості, застосування новітніх методів організації робочих місць, тощо.

    Було отримано позитивні відгуки з боку представників керівництва ХНЕУ ім. С. Кузнеця, місцевої влади та бізнесу відносно отриманих результатів. Зокрема, заступник керівника ХНЕУ ім. С. Кузнеця проф. В.Є. Єрмаченко відмітив: «польський досвід дозволить українським підприємствам визначити шляхи прискореного налагодження процесів оновлення та розвитку власного виробництва. Вдале поєднання економічних і технічних напрямків освіти і бізнесу, надає орієнтири для розвитку молоді».

    Консул Генерального консульства Республіки Польща в Харкові В. Лещинський висловив надію на укріплення подальших бізнес відносин між виробничими підприємствами Польщі та України, а також подовження подібних ініціатив.

    Заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради О.М. Кислов наголосив на розвитку партнерських відносин між містами-побратимами Харків-Познань, а також відмітив, що проведення подібних заходів дозволить визначати напрямки спільної співпраці та розвитку як у сфері освіти, так і підприємницької діяльності обох країн.

    Головний економіст ДП «Завод «Електроважмаш» С.С. Крохмаль та керівник виробничо-диспетчерського управління ДП «Завод «Електроважмаш» К.І. Локойда відзначили важливість розвитку підприємства у співпраці з польськими партнерами, впровадження запропонованих студентами заходів та започаткування спільних україно-польських проектів.

    Завідувач кафедри підприємницької діяльності ХНЕУ ім. С. Кузнеця проф. І.В. Гонтарева відзначила, що вивчення досвіду різних країн та співпраця з підприємницькими структурами в процесі набуття освіти, є перспективою для формування власних підприємницьких ідей та їх впровадження на високому рівні в Україні в майбутній професійній діяльності студентів.

    Керівник Центру українсько-польських академічних обмінів С.К. Василик відмітив, що співпраця з польськими закладами вищої освіти не тільки на рівні навчання, а й на рівні отримання практичного досвіду ведення бізнесу є необхідною ланкою для подальшого розвитку українсько-польських відносин.

    Декан факультету менеджменту і маркетингу В.А. Вовк висловив думку, що подібні ініціативи планується впроваджувати у подальшому, а термін проведення спільних міжнародних виробничих практик необхідно поступово збільшувати.

    Учасники міжнародної спільної виробничої практики були нагороджені почесними сертифікатами та подарунками від дружніх університетів та підприємств. Харківською міською радою організована екскурсія по місцях, що пов’язані з польською історією у Харкові.

     

    • 11.03.2019

  • Архіви