• Аспірантура: Мобільність аспірантів

    Мобільність аспірантів

    Академічна мобільність (далі – АМ) здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії  (далі – аспірантів) може бути у формі:

    • участі у програмах кредитної академічної мобільності;
    • участі у спільних освітніх та/або наукових проектах (діяльність у складі тимчасової проектної групи, утвореної на певний строк для реалізації мети та виконання завдань певного освітнього або наукового проекту за рахунок ґранту, наданого закладам-партнерам);
    • викладання;
    • стажування;
    • наукове дослідження;
    • наукове стажування;
    • мовне стажування;
    • підвищення кваліфікації;
    • інші форми (участь у семінарах, конференціях, виступи та публікації в межах певної спеціальності/галузі знань тощо), що не суперечать законодавству.

    Форми та види АМ здобувачів ступеня доктора філософії, а також порядок реалізації їхнього права на академічну мобільність визначаються Положенням про порядок реалізації права на академічну мобільність учасників освітнього процесу в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця

    Підготовка та участь здобувачів Університету у програмах АМ відбувається у ТРИ етапи:

    1) відбір учасників для участі у заявленій програмі АМ та направлення відібраних кандидатів до ЗВО (установ)-партнерів;

    2) виконання індивідуального плану за програмою АМ

    3) звітування по завершенню програми АМ.

    Відбір учасників програми АМ послідовно здійснюється: випусковою кафедрою та через рекомендацію вченої ради Університету.

    1. Відбір учасників АМ в ХНЕУ ім. С. Кузнеця

    Вимоги до аспірантів, що претендують на участь у програмі АМ:

    •  І-ІІІ рік підготовки в аспірантурі Університету;
    • середній бал успішності за навчальними дисциплінами вище 85 балів за 100 бальною шкалою оцінювання;
    • відсутність академічних та фінансових заборгованостей;
    • знання основної / додаткової іноземної мови, необхідної для навчання /стажування в ЗВО (науковій установі), що приймає;
    • узгодження індивідуального плану мобільності з ЗВО (науковою установою), що приймає;
    • мати наукові статті, опубліковані у зарубіжних, міжнародних та вітчизняних фахових виданнях, патенти.

    Для проходження конкурсного відбору на участь у програмі АМ аспірант має зареєструватись на участь у конкурсному відборі (за посиланням, що розміщено на сайті Університету в анонсі про програму АМ) та надати наступні документи до випускової кафедри:

    • службову записку завідувача відділу аспірантури і докторантури з відомостями про середній бал за дипломом магістра (спеціаліста), виконання індивідуального плану навчання в аспірантурі та інформацію щодо відсутності, або наявності академічної заборгованості);
    • службову записку наукового керівника з відомостями про фактично досягнуті результати виконання індивідуального плану наукової роботи аспіранта (така інформація може бути зазначена у рекомендаційному листі);
    • індивідуальний план навчання / стажування (за підписом  аспіранта), погоджений з науковим керівником та завідувачем відділу аспірантури і докторантури;
    • список публікацій, завірений науковим керівником та копії таких публікацій (наукові статті та тези конференцій, опубліковані у зарубіжних, міжнародних та вітчизняних фахових виданнях, патенти (у разі направлення на стажування).

    І етап: конкурсний відбір та рекомендація кандидатур до участі в програмі АМ проводиться на засідання кафедри. За результатами засідання кафедри готується витяг з протоколу засідання кафедри, який подається до вченої ради університету.

    І етап (конкурсний відбір) може здійснюватись закладом-партнером програми АМ, яка надає аспіранту грант, на умовах і за критеріями, визначеними в установчих документах конкурсу. У такому випадку оформлюється офіційне запрошення приймаючої сторони індивідуально на кожного учасника програми.

    ІІ етап: відібрані кафедрами для участі у програмі АМ кандидатури розглядаються та затверджуються вченою радою університету.

    На засідання вченої ради Університету кандидати подають наступні документи:

    • витяг з засідання кафедри;
    • офіційне запрошення приймаючої сторони.

    Рішення вченої ради про рекомендацію кандидата для участі в програмі АМ оформляється окремим пунктом протоколу, на підставі якого видається наказ ректора, яким учасник програми АМ від університету направляється до іншого закладу-партнеру.

    На підставі наказу ректора про направлення на програму АМ укладається договір між Університетом та аспірантом-учасником програми АМ, додатком до якого є індивідуальний план навчання / стажування/дослідження.

    Надалі аспірант-учасник програми АМ має подати  до відділу міжнародних зв’язків Університету такі документи:

    • Особиста заява на ім’я ректора Університету за погодженням (візою) наукового керівника та завідувача відділу аспірантури докторантури;
    • Договір про участь у програмі АМ з Додатком (індивідуальний план навчання / стажування/дослідження);
    • Офіційне запрошення / лист про зарахування сторона, що приймає, на офіційному бланку, з печаткою (за наявності) та підписом відповідальної особи установи, що запрошує, а також його офіційно завірений переклад українською мовою;
    • Витяги з протоколу засідання кафедри та вченої ради Університету з позитивними рішеннями щодо рекомендації аспіранта на участь у програмі АМ;
    • Угода про навчання / стажування (Learning Agreement);
    • Скан-копія першої сторінки закордонного паспорту.
    1. Виконання індивідуального плану навчання / стажування за програмою АМ

    Координатор програми АМ від ХНЕУ ім. С. Кузнеця впродовж усього процесу підготовки та участі аспіратів у програмі АМ підтримує зворотний зв’язок із закладом-партнером та аспірантом, який туди направлений.

    1. Звітування по завершенню програми АМ

    Визнання результатів освітньої АМ здобувачів-учасників АМ здійснюється на основі кредитів ЄКТС.

    Визнання результатів наукового стажування здобувачів-учасників АМ здійснюється на підставі звіту про наукове стажування, який розглядається та затверджується на засіданні кафедри.

    Визнання результатів мовного стажування здобувачів учасників АМ здійснюється на підставі сертифікату, або іншого документу (виданого приймаючою стороною), що засвідчує здобуття мовних компетентностей.
    Визнання результатів участі здобувачів у інших формах АМ здійснюється на підставі документу (довідка, свідоцтво, сертифікат, звіт або інший документ), який офіційно оформлений і підтверджує факт і результати участі в програмі АМ.

    Після повернення та завершення участі у програмі АМ (протягом місяця після завершення програми АМ, але не пізніше початку періоду чергового звітування аспірантів на кафедрі, що визначений графіком навчального процесу) аспірант подає до кафедри, за якою закріплений, такі документи:

    • Заяву про повернення після програми академічної мобільності;
    • Академічну довідку (Transcript of Records) або інший офіційний документ, що підтверджує результати участі у програмі АМ або
    • Звіт про наукове та навчально-наукове стажування, який має містити опис виконаної під час такого стажування роботи, виконання запланованих (індивідуальним планом та програмою наукового стажування) завдань та досягнутих науково-дослідних результатів.

    Перезарахування набутих аспірантом в закладі-партнері результатів навчання / стажування здійснюється кафедрою згідно Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність учасників освітнього процесу в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця та Порядку оцінювання результатів навчання здобувачів вищої освіти за накопичувальною бально-рейтинговою системою в ХНЕУ ім. С. Кузнеця

    Згідно із заявою аспіранта, видається наказ про повернення з програми академічної мобільності та допущення до освітнього процесу в Університеті.

    Якщо аспірант не повернувся з програми АМ або не подав підтверджуючі документи про результати участі у програмі АМ, він відраховується з Університету як такий, що не розпочав підготовку (навчання) в аспірантурі у визначений графіком навчального процесу термін.

    Після розгляду на засіданні кафедри, за якою закріплений аспірант, звіт підлягає затвердженню вченою радою Університету. Разом з цим, за клопотанням кафедри, вчена рада Університету приймає рішення щодо подальшого проходження та завершення підготовки аспіранта Університету. Строк підготовки в аспірантурі Університеті осіб, що приймали участь у програмах академічної мобільності не збільшується.

    Визнані (перезараховані) результати проходження аспірантом навчання /стажування за програмою АМ заносяться до відповідного розділу індивідуального плану роботи аспіранта, у семестрі, в якому мала місце АМ та враховуються комісією під час чергового звітування про виконання індивідуального плану роботи аспіранта на кафедрі.