• Міжнародна наукова конференція з економічного розвитку та спадщини Семена Кузнеця CED–2023 у ХНЕУ ім. С. Кузнеця

    25 травня 2023 року в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця відбулась щорічна Міжнародна наукова конференція “Економічний розвиток і спадщина Семена Кузнеця”. Конференція була проведена у вигляді Круглого столу «Неспокійний світ та перспективи майбутнього розвитку» у змішаному (оф/онлайн) режимі.

    Конференція прагне актуалізувати наукову спадщину С. Кузнеця, Нобелівського лауреата з економіки 1971 року, теоретика економіки розвитку, що як радник багатьох урядів різних країн брав активну участь у розробленні ефективних моделей їхньої економічної політики. Місія заходу полягала у створенні платформи, де економісти, представники академічних, урядових і приватних структур змогли презентувати свої результати досліджень, обмінялись ідеями та інформацією в колегіальному середовищі. Видатні вчені та практики з усього світу презентували свої результати за такими напрямами дискусійних обговорень, як: економічний розвиток в умовах багатоаспектної невизначеності; тренди в освіті та нова парадигма розвитку університетів; домінанти соціального розвиту країн: сучасні дослідження; цифрове суспільство та інформаційні технології.

    Цього року в конференції прийняли участь науковці провідних університетів світу, а саме Франції, ОАЕ, Польщі, Іспанії, Ізраїлю, Словаччини, Італії, Латвії, Швеції, Китаю, Болгарії, Турції, Норвегії, Німеччини, Португалії, Молдови, Швейцарії, Литви, Естонії та Азербайджану та провідних університетів України з м. Київ, Сумської, Дніпропетровської, Київської, Одеської, Полтавської, Львівської, Чернівецької та інших областей. Загальна кількість учасників конференції становила понад 450 осіб.

    На пленарному засіданні виступили з вітальними словами почесні гості:

    • Володимир ПОНОМАРЕНКО, д.е.н., професор, член-кореспондент НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України, ректор Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця.
    • Василь КРЕМЕНЬ, Президент Національної академії педагогічних наук України, д.філ.н., професор, Академік НАН України.

    Основними доповідачами на програмних виступах Круглого столу «Неспокійний світ та перспективи майбутнього розвитку» були:

    Жан ТІРОЛЬ, Лауреат Нобелівської премії з економіки 2014 року, професор  (Франція);

    Кевін О’РУРК, Почесний доктор економічних наук, професор економіки Нью-Йорського університету Абу-Дабі (ОАЄ);

    Володимир ПОНОМАРЕНКО, Ректор ХНЕУ ім. С. Кузнеця, д.е.н., професор, член-кореспондент НАПН України (Україна);

    Пол СІБРАЙТ, Доктор філософії, професор економіки Тулузької школи економіки (Франція);

    Ольга СТАРКОВА, Доктор технічних наук, професор ХНЕУ ім. С. Кузнеця (Україна).

    Ключовими доповідачами були розглянуті основні проблеми присвяченим питанням досягнення загального блага, зростання країни після війни, організації та змісту навчально-виховного процесу в післявоєнний період, витокам конкуруючих релігій та комп’ютерного забезпечення і відновлення підземної критичної інфраструктури.

    За результатами роботи конференції розроблена резолюція, в якій запропоновано шляхи та заходи щодо визначення напрямів економічного зростання економіки України в післявоєнний період під впливом турбулентності соціально-економічних процесів.

    • 25.05.2023

  • Архіви