• Вебінар «Розвиток партнерства Україна – ЄС у державному управлінні»

    29 жовтня 2021 р. у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця у рамках проєкту Еразмус+ Жан Моне «Демократична децентралізація як європейський досвід публічного управління» відбувся вебінар «Розвиток партнерства Україна – ЄС у державному управлінні».

    До заходу приєдналися 75 учасників (студенти, представники вітчизняних та закордонних закладів освіти, провідні фахівці місцевого самоврядування Харкова, Полтави, Сум та Мерефи).

    Конференція була організована за участю партнерів Національного Еразмус+ офісу в Україні, Університету Миколаса Ромеріса (Литва), Варшавського технологічного університету «Варшавська політехніка» (Польща), Навчально-науковий інститут «Інститут державного управління» Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Харківської обласної державної адміністрації, Громадської організації «Всеукраїнське студентське братство «Еліта нації» та Громадської організації «Розвиток громад Харківщини».

    З привітальним словом до учасників звернувся проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва ХНЕУ ім. С. Кузнеця Володимир ЄРМАЧЕНКО, який підкреслив актуальність питань, що будуть обговорюватися на вебінарі, оскільки в Україні прискорюються процеси децентралізації, демократизації суспільства та відбувається формування нового адміністративно-територіального устрою.

    З подієвим заходом привітав всіх учасників та побажав плідної роботи менеджер напряму Жана Моне Національного Еразмус+ Офісу в Україні (м. Київ) Національного Еразмус+ офісу в Україні  Петро КРАЙНІК, який підкреслив важливість проєкту Жана Моне, що реалізується в університеті. Він наголосив, що в рамках проєкту державні службовці виступають і як партнери, і як цільова група. Петро КРАЙНІК акцентував увагу на те, що досвід наших викладачів цінний тим, що ми готуємо здобувачів вищої освіти, які в майбутньому будуть агентами змін та які зможуть привносити європейський досвід, досвід нашого проєкту в повсякденну діяльність і будуть сприяти реформуванню системи державного управління.

    До заходу приєднався Юрій КУЦ, доктор державного управління, професор, в.о. завідувача кафедри регіонального управління та місцевого самоврядування ННІ «Інститута державного управління» Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, який поділився результатами власних досліджень щодо перспектив децентралізації на прикладі Харківської, Сумської та Полтавської областей.

    Надія МИРНА, доцент кафедри права та євроінтеграції ННІ «Інститута державного управління» Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна надала відповіді на питання, як пов’язані реформи децентралізації, реформи в публічному управлінні з перспективою вступу України до Європейського Союзу.

    Крістіна БАБЕНКО, доктор економічних наук, професор, успішний project manager, поділилася своїм досвідом щодо реалізації проєктів, нових тенденціях та можливостей у проєктній діяльності, які прямують у векторі зближення України до ЄС.

    До роботи вебінару долучився Президент Громадської організації «Всеукраїнське студентське братство «Еліта Нації» Олексій КУРЦЕВ, який зазначив важливість заходу в рамках проведення реформи децентралізації та посилення партнерства  Україна – ЄС.

    Олег АМОСОВ,  д.е.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри економічної теорії та публічних фінансів ННІ «Інститута державного управління» Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, який зазначив, що об’єднані територіальні громади на сьогодні повинні набувати сучасних форм діяльності, сучасних форм комунікації. Їх розвиток насамперед повинен бути пов’язаний з інноваціями, а саме впровадженням SMART ОТГ.

    Лариса ГОРДІЄНКО, к.е.н., доцент кафедри державного управління, публічного адміністрування та регіональної економіки та Вацьковські Казімеж Станіславович, докт. екон. наук, професор, зав. кафедри інформативних систем, Варшавського технологічного університету «Варшавська політехніка» виступили з доповіддю на тему: «Досвід Польсько-українського партнерства навчальних закладів у сфері досліджень актуальних проблем публічного управління», та зазначили вектори співробітництва відповідно до угоди про наукову співпрацю зазначених вищих навчальних закладів.

    Юлія ЛОЛА, кандидат економічних наук, доцент кафедри державного управління, публічного адміністрування та регіональної економіки наголосила на стратегічному курсі України щодо участі у Європейській зеленій угоді, тобто розвитку екологічного співробітництва Україна – ЄС, та зазначила важливі стратегічні напрями перетворень в енергетичному секторі. Це передбачає розвиток новітніх технологій, зокрема водневих, а також відновлюваних джерел енергії.

    Завершала подієвий захід з доповіддю про практичні результати заходу, Наталія ГАВКАЛОВА, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри державного управління, публічного адміністрування та регіональної економіки, яка зазначила важливість обміну досвідом у сфері державного управління задля спільного розвитку потенціалу державних установ на прикладі словацько-українського співробітництва та підвищення доброчесності в державних справах.

     

     

     

     

     

     

     

    • 01.11.2021

  • Архіви