• Робоча зустріч по проекту ERASMUS+ MASTIS

    23-26 жовтня 2018 в Харкові відбулася робоча зустріч партнерів в межах міжнародного проекту ERASMUS+ MASTIS «Створення сучасної магістерської програми в галузі інформаційних систем». Зустріч була організована партнерами проекту з Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця та Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» і  була присвячена обговоренню результатів пілотування курсів, розроблених в межах нової магістерської програми в галузі інформаційних систем, а також використанню новітніх педагогічних методів у викладанні та навчанні.

    На зустрічі були присутні партнери з провідних європейських університетів, що входять до дослідницької мережі ERCIS (Університет Ліон-2 (Франція), Університет Мюнстер (Німеччина), Університет Марібор (Словенія), Каунаський університет (Литва), AICA (Італія)), з партнерських університетів України (Львівський національний політехнічний університет, Вінницький національний політехнічний університет, Національний політехнічний університет «КПІ») та Чорногорії.

    Перший день зустрічі пройшов в ХНЕУ ім. С. Кузнеця на базі кафедри інформаційних систем  та був присвячений обговоренню процесу пілотування нормативних дисциплін в межах магістерської програми. Учасники команди проекту MASTIS ХНЕУ ім. С. Кузнеця презентували результати пілотування усіх дисциплін та більш детально зупинилися на пілотування навчальної дисципліни «Управління ІТ-проектами». Пілотування пройшло в формі тренінг-курсу, що дозволило гармонійно поєднати теоретичні та практичні аспекти навчальної дисципліни. На презентацію були запрошені студенти, які розповили про їх враження від вивчення навчальної  дисципліни в інтерактивному форматі.  Такий спосіб організації навчання викликав жваве обговорення. Представники університетів-партнерів зазначили, що зміст тренінгу відповідає сучасним потребам ІТ-бізнесу та новітнім тенденціям європейської ІТ-освіти.

    Крім цього, учасники проектної команди ХНЕУ ім. С. Кузнеця провели міні-тренінг для партнерів проекту, в ході якого представників університетів-партнерів було об’єднано в команди (4-5 учасників). Кожна команда отримала завдання та протягом 3-х годин розробляла власні проекти за SCRUM методологією. Учасники завзято взяли відповідальність за підготовку проекту за  певними вимогами. Для управління всіма діями в ході створення проекту було використано веб-сервіс Trello, який підтримує парадигму управління проектами Agile.

     

    Наступного дня представники університетів-партнерів проекту MASTIS взяли участь у конференції «Харківський ІТ-сектор: бізнес та освіта», в межах якої було презентовано результати дослідження ІТ-сфери Харкова «Kharkiv IT-Research» (Ольга Шаповал, Олеся Ульянова, Харків ІТ-Кластер). А також були доповіді за темами: Наука (дослідження) в университетах  Франції (проф. Жером Дармон, проф. Жан-Юг Шоша, університет Ліон2, Франція),  «Цифрові ресурси в навчанні (Пьерфранко Равотто, AICA), проект “Innovation Campus” доцент Володимир Сокол, НТУ «ХПІ», «Блокчейн в освіті» (Георгій Бурлаков, компанія RGAND), «EXPREME та Creative Europe: культурна медіація на перетині бізнесу та державного сектору» (Сергій Прокопенко, Gwara Media).

    Наступні два дні проектна зустріч проходила у НТУ «ХПІ» на базі кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління. В ході заходу було представлено результати пілотування курсу «Бази даних та сховища даних», який був створений в рамках проекту MASTIS. Магістранти першого року навчання розповіли про свої враження від лекцій та можливостей їх практичного застосування.

    Також представники кафедри презентували колегам програму подвійних дипломів, яка діє між НТУ «ХПІ» та Альпійсько-адріатичним університетом м. Клагенфурт.

    В свою чергу представниками ХНЕУ ім С. Кузнеця було презентовано проект EDUQAS «Імплементація системи забезпечення якості освіти через співробітництво  університету-бізнесу-уряду в ЗВО»  та можливості міжпроектної співпраці щодо формування критеріїв внутрішнього забезпечення якості магістерської програми в галузі інформаційних систем.

    Також відбулося зустріч учасників проекту MASTIS з представниками харківських ІТ-компаній, які поділилися позитивним досвідом співпраці з університетами та перспективами впровадження дуальної освіти.

     

    В ході проектної зустрічі також були обговорені питання щодо подальшої взаємодії, проектного та фінансового менеджменту проекту, а також пілотування розроблених курсів для учасників системи підвищення кваліфікації,

     

    Контакти:

    Генеральний менеджер проекту: проф. Жан-Юг Шоша, координатор, Університет Ліон-2,

    e-mail: mastis@univ-lyon2.fr,

    телефон +33 6 78 98 12 06.

     

    Інформацію надано координатором проекту в Україні: проф. Золотарьовою І. О.,

    Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця,

    e-mail: Iryna.Zolotaryova@hneu.net,

    телефон +380577020202

    • 07.11.2018

  • Архіви