• Онлайн-засідання круглого столу щодо ініціативи створення Президентського університету за участю Міністра освіти і науки України

    У Харківському університеті імені В. Н. Каразіна відбулося онлайн-засідання круглого столу щодо ініціативи створення Президентського університету за участю Міністра освіти і науки України, його заступника, представників Харківської ОДА, ректорів закладів вищої освіти Харківщини, науковців і вчених.

    Відкрив засідання голова Вченої ради, екс-ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, доктор соціологічних наук, професор Віль Бакіров, який зазначив, що Президентський університет є надзвичайно важливим проєктом, адже в Україні треба запровадити нову освітню модель.
    «Необхідна активна роз’яснювальна робота щодо цінності та необхідності створення Президентського університету, щоб колективи існуючих університетів чітко бачили та розуміли, що вони можуть виграти від реалізації проєкту. Наголошую на слові «можуть», аби підкреслити, що цей виграш не прийде автоматично, що він потребуватиме активної, творчої співпраці з Президентським університетом. Новий університет має бути не окремою привілейованою структурою, а загальнонаціональним науково-освітнім інноваційним хабом і майданчиком апробації нових моделей вищої освіти ХХІ століття», – повідомив Віль Бакіров. Професор також підкреслив, що успішність реалізації залежить від того, наскільки провідні українські університети будуть активними рівноправними партнерами, а не заздрісними свідками процесу.

    «Саме Президентський університет має стати новим явищем історії вищої освіти та подолати ментальні й технологічні розриви, що відокремлюють нас від кращих європейських і світових взірців. Місія Президентського університету – стати моделлю проведення глибинних реформ системи вищої освіти та науки. Цей освітній заклад допоможе повернути науку до комерціалізації», – додала ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Тетяна Кагановська.
    Зацікавленість у проєкті висловив тимчасово виконуючий обов’язки голови Харківської обласної державної адміністрації Олександр Скакун, наголосивши, що науковці та освітяни Харківщини не тільки підтримують принципи діяльності нового закладу, а й пропонують конкретні напрацювання, що вже апробовані та демонструють високу результативність у Харківській області.

    «Концепцією Президентського університету передбачено забезпечення майбутнім студентам допомоги з боку бізнесу щодо реалізації власних наукових розробок і подальшої комерціалізації. У Харківській області вже є позитивний досвід через діяльність “бізнес-інкубаторів”, яким ми обов’язково поділимося», – повідомив Олександр Скакун.
    Заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук під час засідання презентував проєкт Президентського Університету та наголосив, що освітяни мають бути основою якісних змін, які будуть реалізовані найближчим часом.

    До обговорення важливих питань також приєднався ректор Харківського національного економічного університету імені С. Кузнеця, доктор економічних наук, професор Володимир Пономаренко. «Одна з головних причин зниження рівня середньої освіти – відсутність реальних, потужних мотивів учнів та їх батьків розвивати наявні здібності до точних і природничих наук. Життєва практика показує відсутність, непомітність зв’язку між успішною кар’єрою та компетентністю фахівців у галузі математики та природничих наук», – висловив думку професор.

    Доктор біологічних наук, професор, директор НДІ біології, завідувач кафедри молекулярної біології та біотехнології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Анатолій Божков окреслив головні сучасні виклики, які мають бути пріоритетними напрямами в Президентському університеті:
    – енергетична проблема;
    – боротьба з інфекційними та іншими патологіями;
    – сучасні продукти харчування.
    «Людство зараз знаходиться перед проблемою виживання. Боротьба з інфекційними та іншими патологіями є справжнім викликом сучасності. Саме в Президентському університеті потрібно використовувати досвід і напрацювання для вирішенні глобальних проблем в Україні та інших країнах.

    Якщо говорити про сучасні продукти харчування, то ця проблема вирішується завдяки біотехнологічним розробкам. Якщо будуть виділені стартапи, об’єднані зусилля Президентського університету та існуючих університетів, тоді у нас будуть серйозні досягнення та способи вирішення цих викликів», – повідомив професор Анатолій Божков.
    Доктор хімічних наук, професор, виконувач обов’язків директора НДІ хімії Харківського національного університету Олександр Рошаль зауважив, що наразі університети України не вчать комерціалізації науки, тому потрібно готувати спеціалістів із просування продуктів науки.

    Директор Харківського ІТ-кластеру Ольга Шаповал додала, що під час створення Президентського університету необхідно спиратися на існуючий досвід регіонів, адже вже є успішні приклади колаборацій між бізнесом, державою, освітою та суспільством.

    Підсумовуючи засідання, виконуюча обов’язків директора Навчально-наукового інституту «Інститут державного управління» Харківського національного університету Людмила Бєлова наголосила на необхідності залучення талановитої молоді, переможців олімпіад і конкурсів Малої академії наук до навчання в Президентському університеті.

    Детальніше про засідання можна дізнатися за наступним посиланням: https://mon.gov.ua/ua/news/u-harkovi-vidbuvsya-kruglij-stil-shodo-realizaciyi-proyektu-prezidentskij-universitet

    • 01.12.2021

  • Архіви