• Державна премія України в галузі науки і техніки 2017 року

    14 робіт з усього спектру напрямів – від медицини та ресурсозбереження до авіабудівництва й економіки – отримали найвищу відзнаку країни в своїй сфері – Державну премію України в галузі науки і техніки 2017 року. Урочисте нагородження колективів відбулося 20 листопада 2018 року за участі президента НАН України Бориса Патона та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

    «Тут немає випадкових людей. З 40 поданих робіт лише 14 були удостоєні премії. Аби відібрати цих 14 робіт було організовано і проведено  понад 100 наукових і науково-технічних експертиз. Серед переможців присутні представники як університетської науки, так і академій, тут представлений широкий спектр тем – від медичних до теми, наприклад, ресурсоощадності виробництва текстилю, одягу», – зазначила Міністр під час виступу.

    Лауреатами Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року є 109 осіб, серед яких 78 докторів наук та 20 кандидатів наук. Серед лауреатів Премії є ректор Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця Пономаренко Володимир Степанович.

    Державна премія України в галузі науки і техніки присуджена Володимиру Степановичу Пономаренко за колективну роботу на тему «Інституціональна трансформація фінансово-економічної системи України в умовах глобалізації». Авторський колектив премійованої роботи складався з відомих економістів: чл.-к. Сіденко В.Р., чл.-к. Скрипниченко М.І., д.е.н. Пономаренко В.С., д.е.н. Чугунов І.Я., д.е.н. Луніна І.О., д.е.н.Блакита Г.В., д.е.н. Запатріна  І.В.,  д.е.н.  Квач  Я.П. В представленому дослідженні визначено суперечливий вплив асинхронного та асиметричного розвитку фінансової глобалізації на розвиток національної економіки та її фінансової системи, тенденцію до ускладнення структури світової економіки під впливом формування глобальних інститутів регулювання. Розроблено систему заходів економічної політики України, що  здатна  забезпечити  значний  позитивний  синергетичний  ефект  і  поступову еволюцію у напряму формування відкритої моделі ендогенногорозвитку економіки країни та спрямована на реалізацію потенціалу країни в умовах включення в процес глобалізації. Обґрунтовано та визначено інституційні засади трансформації системи державних фінансів, положення адаптивної інституційної архітектоніки бюджетної системи, довгострокову бюджетну стратегію в умовах глобалізації. Результати дослідження впроваджено в науково-дослідні економічні програми провідних аналітичних центрів економічних досліджень світу, діяльність Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України та в навчальний процес вищих навчальних закладів України.

    «Державна премія України в галузі науки і техніки існує вже майже півстоліття. Протягом цього часу було розглянуто понад 3тис 300 робіт, а пройшли і отримали премію понад 850 робіт. Наукові колективи, що готували ці роботи, це люди – дослідники, медики, інженери та конструктори – які у свій час були найкращими у своїй справі. І сьогодні ще 14 колективів приєдналися до цієї когорти обраних. Я щиро вас вітаю, це велике визнання вашої копіткої та напруженої праці», – сказав Борис Патон.

    Від щирого серця Вітаємо ректора нашого університету З Високою Державною Нагородою! Бажаємо процвітання, натхнення та наснаги!

    Детально: https://mon.gov.ua/ua/news/14-proektiv-ukrayinskih-naukovciv-otrimali-najvishu-vidznaku-krayini-u-svoyij-sferi-derzhavnu-premiyu-ukrayini-v-galuzi-nauki-i-tehniki

     

            

    • 21.11.2018

  • Архіви